over

Derya Zenginoglu – Inspiratie en werk

Altijd op zoek naar verbinding. Dat typeert het werk van beeldend kunstenaar en docent beeldende kunst en vormgeving Derya Zenginoglu (1974). Verbinding tussen de mens en zijn omgeving, tussen kunst-techniek-wetenschap-natuur en de manier waarop ze op elkaar inwerken. Vaak zijn deze verbindingen niet direct zichtbaar. Maar ze zijn er wel wanneer we onze blik verruimen, onderzoekend blijven en met een vrije geest naar de dingen proberen te kijken. De verbindingen die dan zichtbaar worden toont Derya met haar werk. Je zou kunnen zeggen dat zij het onzichtbare zichtbaar maakt. Onderzoek en verbeelding komen samen en natuurwetten krijgen vormen die op hun beurt de tastbare werkelijkheid weer overstijgen.
Zie voor een uitgebreide biografie en meer van haar werk: www.deryazenginoglu.nl

Anne Wind: ‘Ik vind kunst belangrijk omdat het een dieper gevoel in je oproept dan wat er in het dagelijks leven gebeurt. Tijdens het schilderen ben je echt in een andere wereld en die andere wereld verrijkt de dagelijkse.’

Oksijen

Het nieuwste project van Derya heet Oksijen. Zuurstof. We ademen het allemaal in, automatisch, zonder er verder bij stil te staan. Maar zo vanzelfsprekend is het niet, weten we inmiddels. Zuurstof was al een belangrijk thema in haar werk, maar door corona werd het nog eens uitvergroot. Het idee voor Oksijen ontstond aan het begin van de pandemie. Derya werd erg getroffen door de tv-beelden uit Italië. Ademhalen was door corona voor veel mensen ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Niets was meer vanzelfsprekend.
Oksijen wil mensen ontroeren en aan het denken zetten over kunst, de verregaande technologieën waarover de mens beschikt, wetenschappelijke ontwikkelingen en hun relatie tot de natuur en de mens.

Jozef de Bot: ‘De gang in mijn huis is een metafoor voor een levensgang. Hier bewaar ik alle foto’s en herinneringen aan de memorabele jaren van de familiehistorie, maar ook aan de seizoensfeesten (…) Naarmate je verderloopt kom je bij de dood, want hier op de muur staat: “Het leven leidt naar de dood” en in dit geval is dat dan een glazen deur en daar ligt weer een heel andere wereld achter.’

Kunstenaars geven zuurstof

Uit Derya’s geraaktheid ontstond het idee voor ‘Kunstenaars geven Oksijen’, een serie videoportretten van kunstenaars. Derya was benieuwd waar zij hun ‘zuurstof’ uithalen en hoe ze met hun werk anderen ‘lucht’ willen geven. De kunstenaars worden gefilmd in hun huis en atelier. Derya filmt hen ‘achter de schermen’ waardoor intieme portretten ontstaan die de kijker een authentieke inkijk geven in de leef-, werk- en denkwereld van de kunstenaars. Het zijn portretten over kleur en vrijheid, leven en dood en ‘schilderkunstige’ oplossingen, waarin het gewone en bijzondere voortdurend door elkaar heenlopen. Schildertechnieken en filosofische gedachten, het alledaagse en metafysische, het rationele en absurde: het komt allemaal langs in deze videoportretten van vijftien minuten.
De filmpjes zijn deels in het Turks, met ondertiteling in het Nederland en alle video’s zijn vertaald in het Turks, Nederlands en Engels. 

Wynand Buursink: ‘Ik vind dat kunst zo gewoon mogelijk moet zijn.’